TERAPIA ABA

Analiza aplicată a comportamentului – ABA – este știința comportamentului uman și este o tehnică folosită în tratamentul copiilor diagnosticați cu autism.

Este un proces de aplicare sistematică a intervențiilor bazate pe principiile învățării, cu scopul dezvoltării unor comportamente noi și a imbunătățirii comportamentelor de adaptare la mediu.

Pornind de la analiza atentă a fiecărui comportament, terapeuții aleg cea mai eficientă metodă prin care să predea o abilitate nouă sau să modeleze un comportament inadecvat.

Când e momentul să apelezi la terapie ABA?

În autism este bine să intervenim de la o vârstă cât mai fragedă.

În majoritatea cazurilor de autism, legăturile și traseele neuronale dezvoltate tind să fie foarte fixe, ducând la comportamente stereotipe și de autostimulare. Astfel, cu cât trece mai mult timp, aceste trasee devin mai rigide și mai greu de modificat.

Cu alte cuvinte, odată cu creșterea copilului, schimbarea comportamentului devine mai dificilă. Șansele de recuperare nu dispar în totalitate, însă este nevoie de efort mult mai mare chiar și pentru reușite mici.

Prin intervenția timpurie în terapia ABA se pune accent pe modelarea comportamentului copilului în condiți structurate.

 

Beneficiile oferite de terapia ABA

Terapia ABA este o știință în care se folosesc în mod sistematic diverse tipuri de proceduri care au ca scop îmbunătățirea semnificativă a comportamentului dar și maximizarea calității vieții unei persoane care suferă de o tulburare din spectrul autismului. Aceasta este un tip de terapie comportamentală care se centrează pe o serie de principii și tehnici care au rolul de a transforma comportamentele nedorite într-unele pozitive.

Un copil diagnosticat cu o tulburare din spectrul autismului are nevoie de minim 6-8 ore de terapie ABA, timp de 7 zile pe săptămână. Terapia va începe încă de la primele ore ale dimineții, mai exact de la trezire. Fiecare lucru pe care l-a învățat copilul va fi respectat întocmai, iar achizițiile noi vor fi repetate după același model până când vor fi învățate în orice mediu și în orice situație. Acest tip de terapie se bazează pe o serie de programe de intervenție care vizează acumularea a diverse abilități de comunicare, de autoingrijire, sociale care vor putea fi manifestate atât în situații structurare cât și nestructurate. Stabilirea și tipul programului se va face în funcție diagnosticul persoanei și nivelul sau de afectare.
Strategiile pe care se bazează terapia ABA au rolul de a mari potențialul de învățare a persoanelor cu tsa.
Terapia ABA pentru o persoană care suferă de o tulburare din spectrul autismului trebuie să continue pe parcursul întregii vieți pentru o calitate satisfăcătoare a vieții acesteia.

Printre avantajele terapiei ABA se numără faptul că se bazează pe simplificarea învățării în etape simple, urmată de generalizarea noțiunilor învățate până când informațiile pot fi folosite în viată de zi cu zi, pe motivarea copilului pentru a învață cât mai eficient, cu ajutorul a diverse tipuri de recompense precum și consolidarea achizițiilor deja obținute.

Unele dintre beneficiile care pot rezulta în urma terapiei ABA se numără:

– autoservirea independența
– îmbunătățirea semnificativă a IQ-ului, performanțelor academice și competențelor lingvistice
– menținerea unei igiene adecvate
– creșterea numărului de achiziții din punct de vedere cognitiv și comportamental
– îmbrăcatul și dezbrăcatul corespunzător
– asimilarea a diverse cunoștințe (mai ales a celor utile și funcționale)
– acumularea de informații de natură socială
– generalizarea achizițiilor în orice mediu și în orice situație
– consolidarea abilităților de limbaj
– diminuarea comportamentelor nedorite (autostimulari, comportamente agresive, stereotipii etc.)
– ameliorarea problemelor de motricitate fină și grosieră
– recunoașterea și numirea obiectelor din jur, a persoanelor, acțiunilor, locațiilor, emoțiilor etc.
– povestirea propriilor experiențe
– sortarea a diverse obiecte
– cunoașterea a diferite tipuri de categorii.

 

Informații valoroase disponibile pe helpautism.ro

ro_RORomână