MASAJUL TERAPEUTIC

Masajul terapeutic in cazul copiilor cu autism combinat cu aromaterapia  creste capacitatea de concentrare/atentie, reduce frustrarea , calmeaza  si poate oferi parintilor un respiro de la stress-ul ingrijirii unui copil cu nevoi speciale.

Masajul terapeutic îi ajută pe copiii cu autism și/sau cu hiperactivitate (ADHD) să doarmă mai bine, să se relaxeze și stimulează atenția/concentrarea, crește coordonarea motrică.

Persoanele cu autism sunt de cele mai multe ori hiperactive și hipo sau hipersenzitive iar răspunsul la stimuli este inadecvat. De exemplu  un copil cu tulburări psihologice (Autism, Retard Mintal, Down,etc) poate avea dificultăți în înțelegerea  funcționarii propriului corp. Un copil sau un adult autist își poate închide ochii din cauza luminii, sau să-și acopere urechile pentru a evita anumite sunete, să scuipe mâncarea dacă nu-i cunoste gustul, să se tragă de nas sau să-l piște ca o reacție la un anumit miros ori să se retragă brusc dacă o persoană încearcă să-l atingă.

Un autist hipersensitiv  este extrem de delicat, opune rezistență la baie și îngrijire, merge pe vârfuri și atinge obiectele cu podul palmei, fără să-și utilizeze degetele sau evitând în general să le folosească.

 

Hiposenzitivul  este mult mai puțin conștient de senzații. Nu conștientizează atingerile, nu pare deranjat de lovituri sau zgârieturi/tăieturi, lovește și muscă indiferent la durere sau chiar se lovește singur în cap sau se muscă de mâini.  Ambele disfuncționalități senzoriale pot fi reglate/îmbunătățite cu ajutorul masajului terapeutic.

Tehnicile de masaj  diferă în funcție de tipul  de afectare: senzorială, de somn, , de liniștire, de hiperactivitate, de coordonare motrică, de atenție/concentrare, stimulare musculară  etc.  De exemplu există anumite tehnici de masaj pentru autistii hipersenzitivi și alte tehnici pentru cei hiposenzitivi. De exemplu dacă pentru un copil cu autism atingerea este o problemă, trebuie folosite mișcări blânde, mișcări de legănare și întinderile.  Pentru un copil/adult  hipersenzitiv îi va lua ceva timp să se obișnuiască cu atingerile pe mâini sau picioare. Metoda se schimbă total în cazul unei persoane hiposenzitive pentru care atingerea nu este o problema se poate folosi mai multă presiune, compresie și frământare a mușchilor etc.

Comportamentul persoanelor cu autism, cum sunt cele declanșate de suprastimulare  sunt reduse printr-un program regulat de masaj terapeutic.  Se poate pune accent pe educarea simțurilor și constintizarea propriului corp și a reacțiilor acestuia.

Uleiurile pure esențiale – ca lavanda, vetiver-ul, lemnul de cedru – combinate doar una sau două picături cu șamponul sau detergentul de rufe  – oferă o altă strategie de calmare a sistemului nervos suprastimulat  al copiilor sau adulților autiști. Aromaterapia cu uleiuri esențiale, dispersate cu ajutorul mașinii de spălat, poate transforma coșmarul somnului agitat într-o experiență plăcută atât pentru copil cât și pentru părinte.

 

Beneficiile reflexoterapiei:
Reflexoterapia îmbunătățește, în primul rând, circulația, accelerează eliminarea toxinelor și a reziduurilor pentru a împiedica depunerea lor în concentrații dăunătoare în ficat, intestin și rinichi, și diminuează durerea prin stimularea eliberării de endorfine, analgezicele naturale produse de organism.
 
De asemenea, poate ameliora și vindeca boli ale tuturor sistemelor corpului:
 
– sistemul imunitar (alergii, artrită reumatoidăinfecții de origine bacteriană), sistemul endocrin (diabet, hipotiroidie, hipertiroidie, prostată mărităinsuficientă adrenalinica),
 
– sistemul digestiv (indigestie, hernie hiatala, aciditate crescutăgreațăconstipație, diaree, sindromul colonului iritabil), sistemul reproducător (sindrom premenstrual, menstruație neregulatăprostatităinflamații ale zonei pelviene),
 
– sistemul articular și osteo-muscular (rupturi musculare, distrofie musculară, discopatie, osteoartrita), sistemul nervos central (paralizie facială, sindromul Meniére, scleroză multiplă, paralizii), probleme psihologice (tulburări maniaco-depresive, afecțiuni legate de stres, unele dependențe, insomnii cauzate de prea multe griji, hiperactivitate, deficit de atenție),
 
– sistemul urinar (cistita, pietre la rinichi, pietre la vezicainfecții renale), sistemul circulator (anemie, angină pectoralăarteroscleroză, hipertensiune), sistemul respirator (răceli și gripe, astm, bronșităgât uscat).
 
Este indicată tuturor categoriilor de vârstă.
 
Am învățat despre importanța masajului invatamcupictograme.ro
ro_RORomână